casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

W-festival '16 Wortegem - Een terugblik.
De dag dat het zonlicht W-el scheen...
25/08/2016, Patrick Plessers
 Bookmark and Share

25/08/2016 : W-festival '16 Wortegem - Een terugblik. - De dag dat het zonlicht W-el scheen...
25/08/2016 : W-festival '16 Wortegem - Een terugblik. - De dag dat het zonlicht W-el scheen...
25/08/2016 : W-festival '16 Wortegem - Een terugblik. - De dag dat het zonlicht W-el scheen...
25/08/2016 : W-festival '16 Wortegem - Een terugblik. - De dag dat het zonlicht W-el scheen...
25/08/2016 : W-festival '16 Wortegem - Een terugblik. - De dag dat het zonlicht W-el scheen...
Te midden van de weidse velden van Wortegem-Petegem vond voorbije dinsdag het W-festival plaats. New-wave en Synth-pop stonden hier in de schijnwerpers en vooral in de blakende zon.

Organisator Erik De Ridder mikte voor deze eerste editie op 2000 bezoekers. De Ridder vond dat er nog nood was aan zomerfestival voor 35-plussers die de muziek van hun jeugd nog eens willen herbeleven. Het bleek een goed idee. Er kwamen zo’n 2000 festivalgangers opdagen, velen in zomerkleding, maar ook een groot aantal mensen in zwarte kleding, combatboots en band T-shirts.

De setting van dit festival was uitmuntend. Het spierwitte decor van een 25-tal tenten, compleet met een volledige houten vloerbedekking, was immers al vorig weekend opgesteld voor een luxe evenement dat draaide om mooie auto’s en exclusieve bolides. Klik hier voor mooie luchtfoto’s van de festivalsetting.

Dit zomerfestival begon voor jullie DE-verslaggever al op de vooravond op maandagavond, op de kleine maar gezellige festivalcamping. De happy few die zich het konden veroorloven nog een extra dagje vrij te nemen werden daar al getrakteerd op een exclusief akoestisch camping-concertje van Portrait B. De tweede groep op de affiche van W festival. De surrealistische zonsondergang aan de horizon kleurde deze avond helemaal in en kondigde alvast schitterend weer aan voor de eigenlijke festivaldag.

De eerste groep werd om 12.00 u ’s middags al in onze met spek en eieren gevulde maag gesplitst.
The Serious Five, een band uit de streek opende het festival met rustige synth-deuntjes die deden denken aan The Human League en The Talking Heads en die perfect aansloten bij de andere 9 groepen op de affiche. Hun mutsjes deden me zelfs even aan DEVO denken...

Om 13.00 was het tijd om een blikje Limburgse groepen open te trekken.

Potrait B uit Maasmechelen. Deze groep is onstaan na de reünie van het Limburgs cult-groepje Portrait Bizarre dat in de jaren 80 enkele culthits als “The Invitation” en” Friends Could Be Friends” maakten en die intussen klassiekers zijn in undergroundcircuit.

Het huidige Portrait B gooit het met frontzanger Yannick Camps over een andere boeg met melodische en kwalitatieve rocksongs. Ondanks de kater van de gezellige campingavond brachten deze heren een energieke set met songs als “Misery Boy” en hun radiohitje “Harlot”. Kwaliteit zal sowieso komen bovendrijven, we horen ongetwijfeld nog van hun in de toekomst.

Gelukkig konden we nu een halfuurtje gaan afkoelen in de mooie middentent, en het was nodig. Tegen 14.00 u. toonde die meedogenloze lavabol in de staalblauwe lucht geen enkele vergiffenis meer.

Onze enige schuilplaats bij het de eerste donkere tonen van Whispering Sons was het metertje schaduw net voor het podium.

Vergeef me voor het opvallende lof dat er nu gaat komen. Als chauvinistische Limburger steek ik het immers niet onder stoelen of banken dat Whispering Sons “the next best thing” uit het bronsgroen eikenhout is. Dit jonge geweld stond het voorbije weekend dan ook terecht nog op de Pukkelpopaffiche.

Vele groepen uit de jaren tachtig zijn al gebruikt om hun muziekstijl te omschrijven. Ik noem geen namen. Het is wel verwonderlijk dat deze jonge gasten duidelijk wisten waar ze de mosterd wilden halen. Dreigende vocals van frontzangeres Fenne Kuppens op een kamerbreedtapijt van synth-tonen, elektrische drums, dromerige gitaarriffs en metersdiepe bastonen. Zowat hun gehele EP “Endless party” kwam voorbij, inclusief het ondertussen bekend in de oren klinkende “Wall”. Ze sloten hun set af met het magistrale “Insights”. Ik kan het toch niet laten dit er nog aan toe te voegen : “Straf, zéér straf”. Terechte winnaars van de Humo’s Rock Rally ’16 en onze Limburgse hoop in bange dagen…
Whispering Sons bleef nog zowat de hele dag rondhangen tussen het publiek om hun illustere voorgangers en leermeesters te aanschouwen.

Nieuw geweld werd om 15.00 u ingeruild voor ouder legendarisch geweld. De Brassers. Pure onversneden donkere post-punk uit Hamont-Achel. Marc Poukens opende met Engelstalige nummers als “Sick in your mind” en “Spiders in your head” en ze speelden zelfs hun cover van Fad Gadget’s “Back to nature”. Dan volgde Nederlandstalige nummers als “Kontrole” en de ondertussen tot cult-hit verheven “En toen was er niets meer”. Ikzelf heb nog op “Twijfels” en hun cover van Joy-Division’s “New dawn fades” gewacht. Maar ja, je kan niet alles hebben. De leden van De Brassers bleven nog het hele festival en mengden zich tot diep in de avond onder de menigte. Ik hoop dat ze veilig Limburg bereikt hebben…

Alhoewel de Brassers ons ervan probeerde te overtuigen dat er niets meer zou komen, kwam hierna dan toch Heaven 17. Ongetwijfeld voor vele een van de hoofredenen voor hun bezoek aan dit festival. Deze groep uit Sheffield krijg je immers niet meer veel te zien in België. De voormalige leden van The Human League mogen gerust aangeduid worden als een van de pioniers van de dansbare synthpop. Ze maakten ook hier slim gebruik van hun connectie met The Human League en openden met “Being Boiled”. De eerste danspasjes werden gesignaleerd op de festival-site. Bij “Temptation” bleek het festival nu officieel geopend te zijn. Het werd een feestje… niet meezingen was moeilijk …

Dit festival stond bol van de nostalgische hits met een serieuze aha-erlebnis. Scritti Politti uit Leeds bijvoorbeeld. Ongetwijfeld hebben er mensen zich afgevraagd waar ze deze groep ook weer van kenden. Maar bij “Absolute” wisten ze het weer. Het feest van herkenning kreeg een vervolgronde bij de nu goed gevulde festivalsite. Een hoogzomers feestje met een temperatuur van 30° was een feit.

Wat Sian Evans van het voormalige Kosheen op de programmering deed vraag ik me nu nog altijd af. Het was een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar wel een eend met een dijk van een stem. Het was vooral wachten op de zinnetjes “Out of my way I’m running, I’m gonna catch you if I can. Out of my way I’m coming, I’m gonna catch you if I can” en “I'll keep you in safety forever protect you, I'll hide you away from the world you rejected, I'll hide you, I'll hide you”. Zeer kwalitatief optreden, “Catch” en “Hide you” waren dan wel hits van formaat, maar toch een beetje misplaats op dit event.

Marc Almond van Soft Cell was dan weer helemaal “boenk erop”, het was weer meebrullen geblazen met “Tears run rings”, “”The idol” en natuurlijk “Tainted love” : of wat had je gedacht?

Nu was het tijd voor de één van de hoog verwachte hoofdacts van deze avond. Je kon moeilijk het legertje Joy Divison T-shirts op de festivalsite ontwijken. En dat allemaal omdat de bassist van de godfathers van de post-punk en new-wave nog eens België aandeed. Peter Hook van Joy Division. De die-hard fans stonden al opgesteld om er als vanouds een pogo-feestje van formaat van te maken. Was dit even buiten het drumstel en de bijbehorende drummer gerekend. De slagman van de groep had immers zijn vliegtuig gemist in Florence. Zo kwam het dat er achter Hooky alleen maar een synthesizer en een computer stond opgesteld. Hook opende dan wel met “Isolation” van Joy Division, maar voor de rest waren de Joy Division-fans eraan voor de moeite en hun 45 € kostende ticket. Hook speelde hierna immers alleen nog New-Order nummers. Ok, voor de “fans van” was dit een feestje. Ze werden zelfs getrakteerd op “Blue Monday”. Maar breek me de mond niet open over de zangkwaliteiten van Hooky. Ik heb een mateloze bewondering voor het werk van deze man, echt petje af, hij moet bij de groten van de muziekgeschiedenis gerekend worden. Maar laat hem dan vooral zijn geweldige baslijnen spelen en laat Bernard Sumner de zangpartij voor zich nemen alstublieft…

Maar ja, Alphaville heeft het dit W-festival dan toch waardig afgesloten.

Zei er iemand vergane glorie ? Nee zeker niet, frontman Marian Gold uit Duitsland heeft het bijna 40 jaar later nog niet verleerd. Een stem en een band zo glad als een biljartbal. Samen met de impressionante video-wall op de achtergrond en de hits “Sounds like a melody” en “Big in Japan” was dit gewoon af. Als je dan ook nog zo’n optreden kan afsluiten met een regelrechte wereldhit als “Forever young” en het publiek daarbij massaal hun keeltjes openzet terwijl er 4000 handjes in de lucht zweven, dan, dan was je een mooie afsluiter op een zéér aangenaam festival.

Forever young, dat zal niet lukken. Do you really want to live forever ? Dat gaat ook moeilijk zijn. Volgend jaar naar de tweede editie van het W-festival? Ja, dat W-el …

Patrick Plessers.

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage van het W-festival door onze huisfotograaf Xavier Marquis.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd ...

lees meer...
CD BESPREKING : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - The Freaks: No Violence Over The Individual

Even recapituleren: Six Dead Bulgarians, een Russische cultgroep die pioniers heten te zijn in het Russische post-industrial landschap bracht vorig jaar een nieuw album uit bij COD Noizes. Tevens werd een contract ondertekend met Alexander Chulkov, een van de stichtende leden en rechtstreekse auteursrecht houder waardoor het label de enige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...