casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

429 items

   

M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2
De tolerantie van een vliegveldbezetting
18/08/2016, Danny Quetin
 Bookmark and Share

18/08/2016 : M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2 - De tolerantie van een vliegveldbezetting
18/08/2016 : M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2 - De tolerantie van een vliegveldbezetting
18/08/2016 : M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2 - De tolerantie van een vliegveldbezetting
18/08/2016 : M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2 - De tolerantie van een vliegveldbezetting
18/08/2016 : M'era Luna 2016 Hildesheim Dag 2 - De tolerantie van een vliegveldbezetting
De zwarte scène overleeft in Duitsland. De beleving van zowat het grootste en meest veelzijdige festival dat M’era Luna heet. De bezetting en lamlegging van een vliegveld in Hildesheim ter ere van de gothic en aanverwanten. Probeer het maar eens in Luik, Charleroi of Zaventem. Je gaat bedrogen uitkomen. In Hildesheim wordt het getolereerd en zelfs aangemoedigd. Omdat ook de plaatselijke horeca (lees hotels) er goed mee varen. Laten we daar maar eens een voorbeeld aan nemen. Dit is het wedstrijdverslag van dag 2 van M’era Luna 2016.

Dag 2 – MAINSTAGE

ESSENCE OF MIND

Een festival openen is moeilijk. Een festival openen op de tweede dag nog veel moeilijker. Het overgrote deel van de Luners lag nog in hun tent te stinken omdat ze er al een dag hadden op zitten met 20 bands en waarschijnlijk even zo veel liters Beck’s bier. De Noren van Essence Of Mind kregen de ondankbare taak om een wake up call uit te voeren. Waar ze niet in slaagden. M’era Luna lag nog even op apegapen. Hun mengeling van industrial rock met elektro en een vleug Nu Metal was nochtans zeker best te pruimen. Zij die het meemaakten vonden het best in orde.

AEVERIUM

Al wat meer wakkere zielen voor de bulldozer en de frêle schone van Aeverium. De bulldozer brult en rapt, de schone zorgt voor de gezangen. 2 jaar geleden nog de winnaars van het Newcomers Contest en nu geheel op eigen benen met gothic-metal. Hildesheim werd wakker.

AGENT SIDE GRINDER

Voor de Zweden van Agent Side Grinder was het een debuut op M’era Luna. En dat was zowel voor publiek als band even wennen. Met opener Into The Wild was het even piepen met de microfoon. Al werd dat al even snel weer opgelost. Wat eerst onwennig klonk veranderde al vlug in dansbare synthpop met melancholie en melodie. Het visitekaartje van ASG. En dat werd vrolijk gesmaakt. Al klonk Wolf Hour in het refrein niet al te toonvast. Het zullen de zenuwen geweest zijn.

LETZTE INSTANZ

Medieval instrumenten, aangevuld met viool en meer traditionele geluidsbrengers. Het draagt de stempel van Letzte Instanz. Rock uit de Middeleeuwen maar dan in 2016, al zijn ze al meer dan 15 jaar aan de weg aan het timmeren. Dan weer volgens de regels van de symphonie, dan weer loeihard. En met een grote fanbase bleek eens te meer. De meezingers zorgden voor het sfeerbeeld.

COMBICHRIST

Voor zover nog niet iedereen wakker was : het zou niet lang meer duren. Kind aan huis bij M’era Luna was Combichrist. De melting pot van harde industrial, aggrotech en rhtyhm and noise. Energiek, agressief, hard, luid. De muzikale vuistslag die hard aankwam. De aarde trilde, er vielen net geen vliegtuigen uit de lucht. The son of a bitch wasn’t kidding. Dit was voor echt. Kan de apocalypse nu zijn intreding doen ?

FAUN

De paradox na de stormram die Combichrist heet was voor de middeleeuwse pagan folk van Faun. Een buitenbeentje op M’era Luna. Gedurfd, maar wel beeldmooi. De terugkeer naar de natuur, de ontdekking van een nieuwe wereld. Keltische schoonheid met harp, hurdy gurdy en luit. Hun geluid toverde een beeld van algemene wereldvrede. Al was dit helaas maar voor even. Een aangename zucht van windstilte over het vliegveld. Knap.

THE LORD OF THE LOST ENSEMBLE

Buitenbeentje nummer 2, want Lord Of The Lost had een heel ensemble mee met klassiek geschoolde muzikanten. De nummers uit hun doorgaans dark rock-instrumentarium werden verwerkt tot rustgevende symfonieën. En daarbij lieten ze merken hoe vernuftig die nummers in elkaar kunnen steken. Ijzersterk starten met Six Feet Underground. Al klonk het in eerste instantie wat nerveus. Bang voor de reacties die eventueel negatief zouden klinken. Maar niets daarvan, de schoonheid van het ensemble zorgde voor een kentering op M’era Luna. Herkenningsapplaus en appreciatie van het publiek. Dit was mooi. Heel mooi.

EISBRECHER

De aarde warmt op. De poolkappen smelten. Geen ijsbergen meer voor de Titanic. In fijne gruzelementen gemalen door de Neue Deutsche Härte van Eisbrecher. De predikant aan het altaar van de verrukking met sigaar en zonnebril. Omdat het niet altijd even serieus moet zijn en de hardheid van het geluid mag zegevieren.

IN EXTREMO

Elk festival heeft wel zijn partyband. Zo ook M’era Luna. En het was wel heel snel duidelijk dat een overgroot deel van de festivalgangers aan het wachten was op In Extremo. Of hoe je met een mix van traditionele en voorhistorische instrumenten een feestje kan maken. In Extremo deed het in een handomdraai. Met brandbommen, met papiersnippers, met veel overtuiging. En met meezingers die weergalmden tot bijna aan de camping. De doedelzakkenrock kende zijn hoogtepunt. Quid Pro Quo.

WITHIN TEMPTATION

Absolute headliner op een zeer geslaagd festival. De vakkundigheid, de professionaliteit, de sublieme podiumopbouw met verdiepingen, de videoschermen. Laat duidelijk zijn, Within Temptation ademt grootte uit. Met topmuzikanten en het stemgeluid van Sharon den Adel. Het hele plaatje klopte. Met Black Sabbath als cover en gastverschijningen van voormalig gitarist Robert Westerholt en de eerdere zangeres van Nightwish Tarja Turunen. Een waardige afsluiter.

Dag 2 – HANGAR STAGE

ME THE TIGER

Nog Zweden op M’era Luna en wel in de vorm van het trio Me The Tiger dat de Hangar op een veel te vroeg uur toch al wist wakker te krijgen. Electro-pop dat zijn melodieusheid kent en de ideale opwarmer was voor alles wat nog komen ging. Opwarmer, maar ook niet meer dan dat. Iemand moet het vuur aan de lont steken, al waren het meer vonken dan een heuse ontbranding.

RABIA SORDA

Veel meer vuur en energie kwam er uit de ledematen van Erk Aicrag die met zijn tweede inkomen Rabia Sorda net als 1 dag eerder met Hocico het podium van de Hangar mocht bevolken. Catchy sterk naar industrial en vitriool ruikende pakkendheid. Minder energie dan bij zijn grote broer maar desalniettemin voorzien van voldoende impact om hier wel de boel te laten ontbranden.

HELDMASCHINE

In een vorig leven nog fungerend als Rammstein-coverband, maar 5 jaar geleden deelgenoot geworden van de Neue Deutsche Härte-scene. Al klinkt hier en daar nog een Lindemann-schaduw doorheen de Härte, maar dan gekoppeld aan een vleugje industrial en metal an sich. Luidkeelse hardheid bewolkte de structuren van de hangar.

CENTHRON

Centhron heeft al sinds langere tijd een pact gesloten met de duivel. 666 is hun tweede naam, loeiharde industriële beats, in vervoering brengende synthlijnen en een stem die daadwerkelijk van uit een diepe ondergrond komt. Ongecensureerde teksten die doorgaans enkel in een schemerzone mogen gehoord worden. Het liefst nog in een vochtige kelder met Andreaskruis. Zelfs een bondage kan hen niet meer tegen houden.

BEBORN BETON

Het heeft enige tijd geduurd vooraleer de gasten van Beborn Beton wisten te bereiken waar ze op gehoopt hadden. Zelfs een Amerikaanse tournee kon niet direct soelaas brengen. Maar met het nieuwe album A Worthy Compensation kwam het dan toch in een stroomversnelling terecht. Beborn Beton brengt ondanks wat de groepsnaam laat vermoeden geen metal maar gepolijste electropop die zich een weg baant ergens tussen Kraftwerk en The Human League. Als er dan ook nog een T-shirt tussen zit van Joy Division kan het niet slecht zijn.

S.P.O.C.K.

De USS Enterprise is geland in Hildesheim. Met in het wit geklede trekkies. Captain Kirk en de zijnen steken hun voorliefde voor jaren 80-glitch duidelijk niet onder stoelen of banken. S.P.O.C.K. deed het met electropop die bij wijlen wat aan een Depeche Mode deed denken. En met songs al Never Trust A Klingon of ET Phone Home of All ET’s aren’t nice. Als het zo gemeend is, lijkt het eerder nerdy. Beam me up Scotty.

ZEROMANCER

Uit Noorwegen en doorspekt met enige mystiek. De veelzijdigheid van een band die het harde combineert met het romantische. Al klonk het niet altijd even fraai. Een strakke melodie kan wel catchy zijn, maar kon resulteren in verveling. Zeromancer weet wel van aanpakken, hapklare brokken voor het publiek. Slikken gebeurde haast automatisch. Voor het publiek dan toch. Met wat meer schwung en aanpak zou ik gaarne mee geslikt hebben. Nu was het eerder herkauwen.

SUICIDE COMMANDO

De enige Belgische band op M’era Luna, maar wel eentje die er staat. Zelfs met een nog steeds geblutste knieschijf. Het vroegtijdige afsluiten van de Hangar liet duidelijk merken dat Suicide Commando enorm groots is in Duitsland. Bind Torture Kill, niets mocht nog overeind blijven. The Pain and the Pleasure als de toonaangeving van loeiharde industrial beats waar Johan Van Roy al heel wat jaren een patent op heeft genomen. They had a blast, and so did we. Al horen ze eerder thuis op het hoofdpodium.

IAMX

Het allerlaatste optreden in de Hangar Stage viel te beurt aan IAMX. Of hoe je met electro en synthpop toch op een kunstzinnige manier kan omspringen. Voorzien van de nodige bombast, maar evenzeer met droefheid, met emotie en met donkere romantiek. En met een geluid dat aanspoort tot de nodige dansbaarheid. Veelzijdigheid gecombineerd met finesse. IAMX moet je niet alleen horen, maar ook zien. De sublieme afsluiter voor de hangar.

De organisatie van M’era Luna laat nu reeds weten dat hun 2017-editie zal plaatsvinden op 12 en 13 augustus. De eerste namen zijn reeds gekend : ASP, Subway To Sally, Schandmaul, Mono Inc, Faderhead, Feuerschwanz, Darkhaus, Versengold en Unzucht. Kaarten zijn nu reeds verkrijgbaar op hun website.

M’era Luna, bis zum nächtsten Jahr

Foto’s : Patrice Hoerner, waarvoor enorme dank.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd ...

lees meer...
CD BESPREKING : Six Dead Bulgarians (Шесть Мёртвых Болгар) - The Freaks: No Violence Over The Individual

Even recapituleren: Six Dead Bulgarians, een Russische cultgroep die pioniers heten te zijn in het Russische post-industrial landschap bracht vorig jaar een nieuw album uit bij COD Noizes. Tevens werd een contract ondertekend met Alexander Chulkov, een van de stichtende leden en rechtstreekse auteursrecht houder waardoor het label de enige ...

lees meer...
CD BESPREKING : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères. Les Jumeaux Discordants ontstond ...

lees meer...
CD BESPREKING : Night Train To Nowhere - Chronicles Of The Dark Vol. 1

Deze Night Train To Nowhere is het project Xzvrey, ook bekend van het Franse post punk en death rock project The Last Oath. Nu ja bekend, u weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Met deze Night Train To Nowhere wil Xzvrey de meer donkere sferen verkennen die perfect aansluiten bij deze isolatietijden, daarbij puttend uit post punk en een jaren 80 ...

lees meer...
CD BESPREKING : K2 - Rainy Tritium 2

“Waaah Gertje, K2 is dat dan de rosse en de Hollandse of de Hollandse en de zwarte?” Gertje heeft ondertussen de fakkel doorgegeven aan dochterlief Marie die zich vuistgewijs een weg doorheen de aars van de sprekende hond mag boren. Haar eerste taak bestaat er alvast in om die schurftige luizenbak te melden dat de K2 waar wij ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...